Deqi acupunctuur

Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

Wat is TCG?

Landschap
Uitgangspunt van de TCG is een goede gezondheid; pijn en ziekte zijn signalen dat het lichaam uit balans is. In het algemeen kun je zeggen dat het doel van elke medische behandeling het herstel van het evenwicht is. In het Westen is acupunctuur de meest bekende traditionele Chinese geneeswijze. Metaforisch is het lichaam een tuin die je moet verzorgen. Acupunctuur brengt de waterlopen weer in evenwicht, zodat er droogte noch overstromingen zijn.

Eén geheel
TCG heeft een holistische benadering. Dat betekent dat lichaam en geest als één geheel worden gezien: alle processen zijn met elkaar verbonden. Therapeuten die werken volgens de principes van TCG zien als onderliggende oorzaak van pijn of ziekte dat iets niet verandert of beweegt, dat wél zou moeten veranderen of bewegen. Het vermogen om te veranderen in relatie tot iets anders wordt wel qi genoemd.
In de Chinese opvatting is qi een soort energie, waarvan je bij de geboorte een bepaalde hoeveelheid meekrijgt en die altijd vrijelijk moet kunnen stromen. Qi stroomt via de meridianen, een netwerk van ‘energie’banen over het lichaam en door de organen.

Uit balans
Raakt de qi-stroom geblokkeerd, dan ontstaan klachten: het lichaam is uit balans. Dit noemen we ‘ziekte’. De Huang Di Nei Jing, het basisboek van de Chinese geneeskunde, zegt dat een disbalans in de energiedoorstroming veroorzaakt kan worden door:

– Aangeboren constitutie
– Klimaat en weersomstandigheden
– Emotionele factoren
– Overwerk, honger, uitputting
– Ongelukken, chirurgie
– Levensstijl, dieet

Algehele conditie
Een TCG-therapeut bekijkt dan ook de algehele conditie van zijn of haar cliënt. Omdat de therapeut als doel heeft om jouw totale gezondheidstoestand weer in balans te brengen, zal hij of zij je vaak met verschillende methoden en adviezen behandelen. Vaak gaat het daarbij om het stimuleren van de meridianen en ‘knooppunten’ (acupunctuurpunten of andere specifieke punten).

deqi acupunctuur

Heb je lichamelijke of mentale klachten?​

Scroll naar boven